Welcome To Forum #Pahang

webmaster.webchat.org
 
HomePortalCalendarGalleryFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share
 

 5 Cara Mudah Belajar Bahasa Inggeris

Go down 
AuthorMessage
danishNumber of posts : 46
Registration date : 2010-11-11

5 Cara Mudah Belajar Bahasa Inggeris Empty
PostSubject: 5 Cara Mudah Belajar Bahasa Inggeris   5 Cara Mudah Belajar Bahasa Inggeris Icon_minitimeThu Jul 07, 2011 9:52 pm
Fakta Bahasa Inggeris:

a) Bahasa Inggeris diiktiraf sebagai bahasa ilmu dan bahasa ekonomi iaitu mempunyai penggunaan paling meluas di dunia..
b) Di negara kita Bahasa Inggeris merupakan bahasa kedua paling penting..
c) Sumber ilmu versi Bahasa Inggeris tiga kali ganda lebih banyak merangkumi kajian di universiti dan internet.
d) Anda mampu hidup di mana-mana di dunia ini kerana boleh berkomunikasi menggunakan bahasa inggeris dengan pelbagai bangsa utama dunia.
e) Kajian mendapati bahawa individu yang menguasai Bahasa Inggeris mempunyai tahap IQ yang lebih tinggi berbanding dengan individu yang tidak menguasai bahasa tersebut.

Bagaimana Belajar Bahasa Inggeris Dengan Cara Mudah?

1) Rajin2lah membaca surat khabar dalam bahasa inggeris seperti the star atau apa2 majalah ringkas dalam bahasa inggeris.. kebiasaannya berita dalam surat khabar melayu tak banyak beza dgn surat khabar dalam bahasa inggeris..buat perbandingan..

2) Menonton tv yang ada sarikata di bawahnya.. ini antara cara belajar bahasa inggeris yg bagus..sambil menonton rancangan kegemaran kita dapat belajar bahasa inggeris secara tak lansung..

3) Jangan malu2 buka buku sekolah adik atau anak kita..bagi kita yg sudah mempunyai sedikit asas dalam bahasa inggeris mudah memahami apa yang disampaikan di dalam buku pelajaran budak2 sekolah ni..nampak simple tapi banyak membantu kita mengenali atau mengingati semula apa yang kita pernah belajar bahasa inggeris di sekolah dulu..

4) Duduk depan cermin bercakap dalam bahasa inggeris sendiri..bukan beerti kita gila meroyan atau buang tebiat tapi dapat melatih kita seperti berkomunikasi di hadapan org lain..

5) Apabila menggunakan Fb, Twitter, chat di forum atau apa saja laman sosial sesekali selitkan penggunaan bahasa inggeris..bukan nk berlagak tapi ini dapat mengasah minda kita mengarang ayat dalam bahasa inggeris secara spontan..biarlah apa org nk cakap kita berlagak ke apa ke yg penting kita dapat memahirkan diri dalam bahasa inggeris..

Selain itu, ada beberapa cara sebagai panduan belajar Bahasa Inggeris dengan mudah dan berkesan.. Antaranya mengikuti kursus belajar bahasa inggeris tetapi yuran kursus agak mahal dan mencecah beratus-ratus ringgit.. Ini kerana perisian-perisian yang digunakan memerlukan kos yang tinggi..

Ada juga yang cuba belajar bahasa inggeris dengan sendiri dengan menggunakan buku dan kamus bahasa inggeris online tetapi masih juga tidak mendapat keputusan yang membanggakan.. malah tidak keterlaluan dikatakan ramai yang membazirkan wang ringgitbelajar bahasa inggeris tetapi masih gagal menguasai bahasa inggeris..

Sebenarnya, untuk belajar bahasa inggeris perlukan teknik yang betul..secara praktikal dan bermotivasi.. Apakah teknik tersebut? Baca Di sini http://tinyurl.com/inggerissenang

[code]
Back to top Go down
View user profile http://carianmaklumatsemasa.com/
 
5 Cara Mudah Belajar Bahasa Inggeris
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Welcome To Forum #Pahang :: Umum :: Kelas Bahasa-
Jump to: